Rozmarín lekársky
Rozmarín v minulosti nechýbal v nijakej dedinskej záhradke. Pre svoju typickú vôňu a liečivé účinky i využitie v kuchyni je obľúbený dodnes.
botanické zaradenie a výskyt: patrí do čeľade hluchavkovitých, 10-15 cm vysoký vždyzelený poloker, darí sa mu v mierne suchej, vápenatej až humóznej pôde, najlepšie v chránenej polohe. Neznáša extrémy ako priveľa slnka alebo vody, je citlivý na mráz.
zber a využitie: zbierajú sa listy, ktoré ostro, typicky voňajú. Toto je spôsobené obsahom éterického oleja (terpény, terpénestery, borneol, cineol)
Užíva sa na podporu trávenia, vylučovania moču, povzbudzuje nervovú činnosť. V alkoholovom výluhu sa používa i zvonka pri reume. Známe je i rozmarínové víno (výluh rozmarínu v bielom víne). Z rozmarínových listov možno pripraviť odvar, ktorý vlejeme do vane. Takýto kúpeľ pomáha pri reumatizme, svalovej únave, kŕčoch a celulitíde. Alternatívou je použitie čistého rozmarínového oleja do kúpeľa (do vody teplej 37 stupňov sa pridá 6 kvapiek).
Ochladeným odvarom z rozmarínu si možno i oplachovať vlasy, je to výborné proti lupinám.
Rozmarín sa využíva i v kuchyni ako korenina. Hodí sa k mäsovým pokrmom, do omáčok, a najmä k divine.. Je výborný na aromatizovanie nálevov, možno z neho pripraviť i vonný ocot.
Upozornenie: pri vnútornom užívaní vo väčších dávkach jedovatý (môže poškodiť obličky), nevhodný pre tehotné ženy.