Bazalka pravá

01.06.2010 20:25

Kuchynské využitie:
Použivajú sa čerstvé alebo sušené lístky, ktoré majú silnú korenistú chuť.  Skvelá je v šalátoch, polievkach, do paradajkovej šťavy a v omáčokach. Používa sa  i na dochucovanie majonézy a na prípravu bylinkového masla. Skvele dopĺňa jedlá z tekvice, fazule a húb, ba i mäsa. Jej výrazná chuť nspolu s cesnakom tvorí  t klasickú omáčku "PESTO". Bazalku pridávame do varených jedál tesne pred dovarením. Ostrosť chuti tejto bylinky sa zvyšuje varením. Čerstvé lístky si uchovajú aromatickosť, ak ich naložíme do oleja alebo octu.

Liečivé účinky:
Bazalka slúži a uvoľnenie všetkých druhov kŕčov. Ľudia, ktorí častejšie dostávajú kŕče, by mali denne preventívne piť šálku čaju z bazalky. Udržiava rovnováhu črevnej flóry a pomáha pri hnačkách a nadúvaní. Podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Pre všetky tieto svoje charakterstiky nachádza uplatnenie i v aromaterapii.